Van autogarage naar lichte werkplek voor prettige samenwerking

Het begon ooit als autogarage, maar is nu het het hoofdkantoor van media speler Reshift. Een deel authentiek, een deel bijgebouwd, maar het gevoel is modern. Wanneer een bezoeker komt aanlopen, zie je nog het oude tankstation liggen, voordat je een ruimte instapt waarvan het duidelijk is dat het om een oude garage gaat. Het oude vakwerk, verenigd met het nieuwe.

Samenhang tussen verschillende ruimtes
“Licht speelt een enorme rol in architectuur. Het allerbelangrijkste daarbij is daglicht. Kunstlicht kan daarin ondersteunen om het technische lichtniveau aan te vullen, maar daarnaast kun je het ook gebruiken om de sfeer te versterken.” zo omschrijft architect Paul Breteler het project. Breteler koos de apparatuur van XAL, waarbij het vooral ging om eenduidigheid per ruimte en samenhang tussen de verschillende ruimtes. Daglicht is er altijd: daarom moet je er goed mee ontwerpen, meent hij. Daglicht brengt alles in het gebouw tot leven: zo helpt het medewerkers bepalen welk moment van de dag het is.

Ondersteuning voor daglicht
Daglicht wil je dan ook zoveel mogelijk het gebouw insturen. Bij Reshift wordt dat via de daglichten gedaan van bovenaf, maar ook door meerdere openingen in de gevel. Het is echter zeker in de wintermaanden vaak donkerder, waardoor het pand ondersteuning krijgt van de verlichting van XAL. In alle ruimten is ermee ontworpen en ontstaat een gelijke stijl.

Authenticiteit
Reshift wilde een authentieke locatie, met moderne faciliteiten en kostenbewust lichtgebruik. Het liefst zoveel mogelijk gelijkvloers. Echter was het de prachtige lichtinval die directeur Paul Molenaar en zijn collega’s echt raakte. Zo was de wens om overdag de natuurlijke lichtinval te laten overheersen, maar vanaf het gouden uur wat meer kunstlicht toe te voegen, om toch het natuurlijke gevoel te behouden.

Eén lijn
De entree is groot en imposant, maar er zijn ook kleine spreekruimtes waarin je met zijn tweeën kunt vergaderen. Een andere rol en een andere capaciteit. Licht heeft telkens een andere ondersteunende rol, wat vraagt om een ander formaat en een andere capaciteit. “Het mooie aan XAL is dat ze in één lijn verschillende modellen aanbieden, waardoor je één ontwerpreeks kunt hebben, zonder te veel verschillende stijlen”, zegt Paul Breteler.

Ook een XAL lichtplan op maat?

Video afspelen

“We hadden het gevoel dat ons kunstlicht in combinatie met de bestaande voorzieningen zowel in contrast als in samenhang moesten zijn. Dat is fantastisch gelukt.”

– Paul Molenaar

De kwaliteit van subtiliteit
Subtiel is daarin een sleutelwoord, zo onderschrijft ook Molenaar. “De lampen zijn speciaal door hun strakke vormgeving en kwaliteit. Als je als bedrijf vindt dat je hoge kwaliteit aan dienstverlening levert, dan hoort het beeld dat een bezoekende klant treft daarvan niet af te wijken. Niet over de top, maar goede kwaliteit en goed ontwerp.” Daglicht is niet altijd ideaal licht om in te werken, waardoor kunstverlichting kan ondersteunen wanneer dat nodig is. Geen spotlight, niets opvallends, maar juist subtiel licht waardoor je de juiste focus kunt blijven houden.

Gespreid licht
Paul Molenaar: “Ik denk als je nu in het donker aankomt bij het pand en de lichtval ziet, of vanuit een mooi uitgelichte omgeving geniet van de zonsondergang bij onze hoge ramen, dat dat medewerkers zeker helpt om zich prettig te voelen.” Dat er veel armaturen zijn die gespreid licht geven, helpen om dat gevoel van natuurlijk licht te versterken. Je kunt de bron zelfs amper onderscheiden, dankzij uitgebreide lichtplannen van de architectuur.

Constant licht en cohesie
Er werden gebieden in het kantoor verdeeld (vergaderplekken, werkplekken of algemene ruimtes) in het lichtplan, om vast te stellen wat nodig was om de juiste sfeer neer te zetten. Zo zijn de spots langs de wanden geplaatst voor goed strijklicht, terwijl algemene ruimtes kunnen rekenen op strips die meer constant licht afgeven. Zo heeft elke ruimte zijn eigen look en feel, maar is er wel degelijk cohesie bereikt. In een creatief bedrijf als Reshift essentieel: XAL ondersteunt hiermee niet alleen het daglicht, maar stimuleert ook de creativiteit van de medewerkers en bezoekers.

“We zijn apetrots op ons onderkomen. Onder alle omstandigheden is het werklicht perfect, zonder aanvullende uitlichting per werkplek. We zien geen schemerlampjes die meegesmokkeld worden.”

– Paul Molenaar

Ook op zoek naar prachtige verlichting?

Scroll naar boven

Student? Kickstart je Carrière!

Welke richting wil je op?

contact. Klantenservice

Solliciteer. functie

Solliciteren. functie

Resultaten

contact. algemeen

Wil je weten hoe onze merken en unieke content kunnen bijdragen aan de beleving van jouw bedrijf? Of wil je gewoon gezellig een keer langskomen voor een goeie kop koffie? Bel of mail ons om een afspraak te maken of vul het formulier hieronder in!

contact. Sales

Graag vertellen we je meer over wat onze commerciële proposities, (non-)spot-oplossingen, branded of owned content-concepten, seminars, event shows en consumentenevents voor jouw merk kunnen betekenen. Wil je weten wat Reshift voor jouw merk kan doen? Vul dan de velden hieronder in!