E-bike merkmonitor 2022
Jonge doelgroep staat te springen om goedkope e-bike – Van de jongeren tussen de 18 en 34 jaar sluit 71% niet uit om ooit een e-bike te kopen. De hogere prijzen zijn nog wel een drempel om tot aanschaf over te gaan. Dit blijkt uit de E-bike Merkmonitor van Kieskeurig.nl. In dit onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau DVJ Insights, werden aan ruim 2000 respondenten allerlei vragen op het gebied van e-bikes en fietsmerken voorgelegd.
Afstand tot het verkooppunt
Accucapaciteit en zitcomfort worden als heel belangrijk genoemd bij het kiezen van een e-bike. Afstand tot het verkooppunt, het fietsmerk en Nederlandse oorsprong vindt men juist het minst belangrijk. Dat de consument openstaat voor verschillende merken en niet wordt tegengehouden door de afstand tot het verkooppunt, biedt volgens Kieskeurig.nl kansen voor de hele markt. āDe doelgroep waar de fabrikanten en fietswinkels zich op kunnen richten, is met dit inzicht zeer groot. Vooral bij de jongere doelgroep liggen er voor de markt nog volop kansen. In deze groep zitten de minste e-bikebezitters, maar overweegt wel ruim de helft een e-bike aan te schaffenā, aldus Kjeld van Dijk, businessmanager e-bikes.
Associaties
āSnelā, āgemakā en āduurā zijn de belangrijkste associaties die de consument heeft met e-bikes. Bijna driekwart van de respondenten heeft een (zeer) positieve houding ten opzichte van de e-bike. Hierbij is de groep e-bikebezitters wel een stuk positiever dan de groep die (nog) niet in het bezit is van een e-bike (92% tegenover 63%). Grote merken als Stella en Gazelle komen als eerste naar boven wanneer men aan e-bikes denkt. Giant, Trek en Cube worden door de consument als sportieve merken gezien. Gazelle, Stella en Amslod juist als recreatieve merken. Over de merken met de grootste naamsbekendheid zijn de consumenten ook het meest positief (Gazelle (72%), Batavus (67%) en Sparta (55%)).
Verre afstanden
Het onderzoek toont aan dat de consument een e-bike primair aanschaft voor het rijden van grotere afstanden, zowel voor recreatief gebruik als voor woon-werkverkeer. Wil de consument overgaan tot aankoop, dan wordt de fietsexpert in de fysieke winkel als belangrijkste informatiebron gezien, gevolgd door vergelijkingssites. Bij de jongere doelgroep is er geen verschil en gebruikt men net zo vaak vergelijkingssites als de fietsexpert in de fysieke winkel als informatiebron. De jongere doelgroep maakt wel intensiever gebruik van vergelijkingssites.
Storelocator
Het merendeel van de consumenten heeft de e-bike in een fysieke single- of multi-brand fietswinkel gekocht (83%). Jongeren tussen de 18 en 34 jaar kopen het makkelijkst online, blijkt. Van Dijk: āLogisch, aangezien jongeren zich ook meer online oriĆ«nteren. Maar om ook de consument te helpen die liever in een fysieke winkel koopt, hebben wij op Kieskeurig.nl de E-bike Storelocator. De consument vindt bij ons alle informatie over de verschillende e-bikes, leest consumentenreviews en kan vervolgens zien in welke fysieke winkels de fiets voorradig is. De consument kan direct een proefrit plannen bij de betreffende winkel of een terugbelverzoek indienen.ā
Over Reshift
Reshift, bekend van onder meer Kieskeurig.nl, Computer!Totaal en Power Unlimited, is dƩ contentspecialist van Nederland. Reshift maakt, distribueert en meet unieke content. Het mediabedrijf bereikt maandelijks 8 miljoen mensen via toonaangevende merken in combinatie met haar specialismen Compare, Tech, Photography, Games, IT-communities en Education.
Neem voor meer informatie, beeldmateriaal en/of interview aanvragen contact op met Kevin van Oosteren bij Kieskeurig.nl via kvanoosteren@reshift.nl.